Therapie

.

Psychotherapie

Integratieve psychotherapie is een moderne kortdurende vorm van psychotherapie met unieke mogelijkheden gericht op het ondersteunen van volwassenen met problemen en klachten van uiteenlopende aard waarin de werkzame factoren uit andere therapieën geïntegreerd zijn. Omdat elk mens een eigen unieke benadering nodig heeft, wordt de behandeling aangepast aan jouw behoeften en eigenheid. De behandeling combineert mogelijk gesprekstherapie, cognitieve gedragstherapie, EMDR of hypnotherapie.

Sessies zijn erop gericht jouw vermogen tot veranderen te motiveren, te mobiliseren en te optimaliseren. Door het stellen van de juiste vragen vind je de antwoorden. Het is een persoonlijke en verdiepende aanpak, met vaak verrassende inzichten.

Bij Integratieve psychotherapie wordt uitgegaan van:

 • een resultaat- en doelgerichte benadering
 • een kortdurend en overzichtelijk therapeutisch behandeltraject
 • een op het individu gebaseerd behandelplan
 • de ondeelbaarheid van lichaam en geest (de ‘gehele mens’ staat centraal)
 • een therapeutische relatie gebaseerd op vertrouwen en respect.
 • Hypnotherapie

  Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie waarbij gebruik wordt gemaakt van trance (hypnose) om klachten en problemen aan te pakken en op te lossen. Hypnotische trance is een andere bewustzijnstoestand dan in het dagelijkse leven, maar wel een heel natuurlijke. Het is te vergelijken met dagdromen of bijvoorbeeld zo verdiept zijn in een mooi boek of spannende film, dat je je even niet bewust bent van je omgeving. Door de trance kan je lichaam zich helemaal ontspannen en ben je tegelijkertijd uiterst geconcentreerd en vrij van hinderlijke gedachten. Hierdoor kun je je volledig concentreren op jezelf om te voelen wat er werkelijk van binnen speelt.

  Veel klachten zijn het gevolg van automatisch, onbewust aangeleerd gedrag of aangeleerde reacties. Met een bewuste benadering (erover praten) zijn die automatische reacties soms niet of nauwelijks te beïnvloeden. Het bewuste spreekt als het ware een andere taal dan het onbewuste. Als je bijvoorbeeld angstig of onzeker bent, dan wéét je wel dat die angst en onzekerheid nergens op slaan. Maar hoe vaak je dat ook tegen jezelf zegt, van binnen voelt het anders, en daardoor blijf je er toch mee rondlopen. Tijdens de hypnose houd je gewoon de controle over jezelf en het gaat hier dus niet om ‘toneelhypnose’, zoals je misschien van TV kent.

  Hypnotherapie is effectief bij de onder meer volgende klachten en problemen: stress- en spanningsklachten, angstklachten, burn-out, trauma’s en onverwerkte ervaringen, faalangst, loopbaan- en studiecoaching, pijnbestrijding en psychosomatische klachten of het verbeteren van prestaties op het gebied van werk of sport of op het podium.

  We kunnen in een traject volledig inzetten op hypnotherapie, of hypnotherapie gebruiken als ondersteuning voor een counselingstraject.

  EMDR

  EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een zeer effectieve methode om op een versnelde manier een negatieve ervaring te verwerken en te integreren. 

  EMDR is oorspronkelijk ontwikkeld als therapie voor mensen die klachten blijven houden na een traumatische ervaring. Tegenwoordig is duidelijk dat meerdere negatief beladen ervaringen met EMDR behandeld kunnen worden, zoals bij rouwverwerking, scheidingen of pesten tijdens de jeugd.

  Zo kunnen diverse klachten behandeld worden, die gepaard gaan met vermijdingsgedrag, somberheid en/of gevoelens van angst, schaamte, verdriet, schuld of boosheid. Ook angsten voor toekomstige situaties kunnen met EMDR effectief worden behandeld. EMDR is een kortdurende therapie.

  We kunnen in een traject volledig inzetten op EMDR, of EMDR gebruiken als ondersteuning voor een counselings- of therapietraject.

  Contact: M +31 (0)6 – 13 10 99 00 • I www.praktijkalbrandswaard.nl  E info@praktijkalbrandswaard.nl